A gyógyszer

 

Ma már a pánikbetegség, depresszió, alvászavar, stressz keltette problémák kezelésére számtalan, a szervezetre veszélytelen, hozzászokást nem okozó, modern gyógyszerkészítmény létezik.

Sokan több alternatív gyógymód kipróbálása után keresnek meg, jutnak arra a következtetésre, hogy szükség esetén vállalják a gyógyszerszedést. Mások minél gyorsabban és egyszerűbben szeretnének jobban lenni, s ezért igénylik. Van, aki annyira szenved, hogy azért kéri, illetve vannak olyan állapotok, amelyekben leginkább a gyógyszerek tudnak segíteni (pl. súlyos pánikbetegség ill. depresszió, pszichotikus állapotok, schizofrénia, bipoláris zavar).

Sok ember rossz tapasztalatai, beállítódásai miatt, vagy problémája jellegéből adódóan nem szed gyógyszert.

 

A pszichoterápia

 

A pszichoterápia nagyobb idő energia, és anyagi befektetést, kitartást, önreflexiót igényel, de ezzel sokszor a gyökereinél lehet orvosolni a bajt, s a kiújulás lehetőségét csökkenteni.

Van, amikor a 2.-3. gyógyszerváltás sem használ a területi szakrendelésen (ahol 5 perc jut a betegre), néhány terápiás óra viszont sokat javít a beteg állapotán. És persze olyan is akad, aki hallani sem akar a pszichoterápiáról.

 

Melyik legyen?

 

Az, hogy valakinek milyen elképzelése, beállítódása van a kezeléssel kapcsolatban, nagyban meghatározza az együttműködést, s ezen keresztül az eredményességet.

Időnként előítéletek, téves vagy nem kellő információ miatt idegenkednek egyik vagy másik terápiás formától. Ez esetben a tájékoztatás, felvilágosítás, tisztázás jelentősége nagy lehet.

A klinikai hatékonyságvizsgálatok és saját tapasztalataim is azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a kombinált, gyógyszeres-pszichoterápiás intervenció eredményezi a nagyobb javulást.

Fontos, hogy a pszichiáter mindkét területen jártas legyen, s az első találkozáskor kellő időt fordítson a páciensre, s a mérlegelésre. Akár a gyógyszer, akár a megfelelő pszichoterápiás módszer kiválasztása és személyre szabott alkalmazása nagy körültekintést, szakmai tudást és gyakorlatot igényel.

Gyógyszer és/vagy pszichoterápia

Dr. Sipos Beáta

pszichiáter

Tel.:06-20-439-8318